FRI FRAKT ÖVER 500 KR
Saras semlor

Receptet gäller för 16 små semlor och fyllning.
Ingredienser semlor:
1/2 pkt torrjäst (för matbröd om sockerfritt)
3 dl mjölk
100 g smör
5 dl vetemjöl
0,5 dl sötströ eller socker
1 msk stött kardemumma
-
Gör så här:
1. Häll jästen i en stor bunke. Värm mjölk till ca 40 grader och tillsätt smör i kuber. Värm upp till fingervarmt igen om kallnat.
2. Slå över mjölkblandningen på jästen och vispa ut med handvisp. Smöret behöver inte vara helt smält.
3. Tillsätt kardemumma och eventuellt sötning, samt hälften av mjölet och vispa ihop på hög hastighet med degkrokar. Tillsätt resten av mjölet och arbeta degen 10 minuter med degkrokar eller i maskin.
4. Täck med bakduk & låt jäsa 60 minuter.
5. Stjälp upp degen & knåda några minuter. Dela upp och rulla små bollar med kupad hand. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och jäs under duk i 30 min till.
6. Grädda i 10 minuter, mitten av ugnen 225 grader. Pensla genast med uppvispat ägg+1 msk mjölk. Låt svalna på galler.
7. Skär upp semmelbullarna och doppa ovansida av locket samt sidan av underdelen i choklad. Toppa med salta hackade jordnötter. Låt rinna av & ställ i kylen att stelna.
8. Gröp ur och varva botten med kolasås & jordnötsfyllning. Toppa med grädde & lägg på locket.
-
Fyllning för 6 små semlor, kolasås.
Ingredienser fyllning:
1 dl dadelsirap eller fibersirap
20 g smör
0,25 dl vispgrädde
-
Gör så här:
1. Smält samman i kastrull & koka på svag värme under omrörning tills det tjocknar något. Låt svalna.
2. Jordnötsfyllning, mängd efter tycke.
3. Tag lika delar protein-jordnötssmör & protein-mandelmassa och mosa samman med gaffel. Tillsätt mandeldryck, grädde eller mjölk till önskad konsistens. Den ska inte vara för fast. Tillsätt lite hackade jordnötter om du vill.
-
Du hittar fler av Saras recept på hennes instagram, @sarashembakta.